Brons en lood

Een zeer tot de verbeelding sprekend voorwerp is het loden vervloekingsplaatje, Romeinse voodoo. Maar slingerkogels met daarop inscripties en afbeeldingen doen het ook altijd goed bij het publiek. In brons kunnen verschillende soorten voorwerpen worden nagemaakt, mits niet al te groot. Brons wordt of gegoten in vormzand of met de verloren was techniek.
 576zS1516977748.jpg
Dit vervloekingsplaatje dateert uit de Romeinse periode en is te bewonderen in museum Het Valkhof. Op een dergelijke plaatje werd een vervloeking gekrast en vervolgens begraven op een plek waar de goden van de onderwereld regelmatig verbleven, zoals een pas gedolven graf of zelfs in de arena. Het idee was dat de doden de boodschapper werden van het verzoek om vervloeking. Bij elk plaatje zit een handleiding, compleet met voorbeeld vloeken waarin alleen nog maar de naam ingevuld hoeft te worden.
 baN6U1516977726.jpg
Dit mesheft voor een vouwmes stelt een gladiator van het type secutor voor. Gevonden in Northumbeland wordt deze vondst gedateerd in de mid-Romeinse periode. Het heft is eerst gemodelleerd in klei, waarna er een mal voor een wasvorm is gemaakt en door een bronsgieter gegoten. Het heft wordt momenteel verder afgewerkt.
 gpnQF1516977742.jpg
Gevonden in het Romeins fort Albaniana (Alphen ad Rijn) toont dit bronzen mesheft een liggende leeuw. De wat platte snoet is conform het origineel. De doorn van het mes stak in het gevest. In die tijd zal dit een kostbaar bezit zijn geweest, massief bronzen mesheften zijn vrij schaars.
 SYTmu1516977745.jpg
Ten behoeve van het maken van zwaardschedes is dit tweede eeuws schedebeslag gemodelleerd en gegoten. Toepassing ervan is te zien in de sectie Zwaarden.
 q20jC1516977717.jpg
Voor het Archeo-spel De Kist van Kees is deze middeleeuwse mantelhaak, de opvolger van de fibula, gemaakt naar een voorbeeld uit de collectie van museum Boymans. Dit type haken komt zowel voor in ijzer als in brons.
 UNLJy1516977721.jpg
Een eenvoudige bronzen pijlpunt uit de Midden Bronstijd, als grafgift in het Sleenerzand, Drente gevonden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was in de Bronstijd als belangrijkste materiaal voor gereedschappen vuursteen dominant en zijn deze pijlpunten dus uitzonderlijk.