Gereedschap

Weinig brengt mensen beter in contact met het verleden dan het kunnen vasthouden en hanteren van het dagelijks gereedschap van de mensen die hiermee vroeger werkten. Simpel maar doeltreffend gereedschap overbrugt juist door haar herkenbaarheid moeiteloos de eeuwen tussen toen en nu.
 1jA3b1516978477.jpg
Voor de tentoonstelling bij het Liburna project in Millingen aan de Rijn werd naar een vondst dit breeuwijzer gemaakt. Een dergelijk ijzer werd gebruikt bij het in de naden van de scheepshuid kloppen van geteerd vlas. Hiermee werden de naden waterdicht gemaakt.
 NXrTd1516978493.jpg
Deze sikkel en oogsthaak zijn gemaakt voor een Levende Geschiedenis groep in België. De originelen stammen uit de Romeinse tijd. Dit gereedschap maakt onderdeel uit van het publieksdisplay.
 hSli81516978523.jpg
Een bijzonder stukje gereedschap is deze wasschraper, bedoeld om een laag zachte was in een Romeins schrijfplankje aan te brengen. De schraper is gebaseerd op een vondst uit Saalburg, Duitsland en is nu in gebruik bij een educatieve stichting in de VS.
 VXJyw1516978538.jpg
Uit Vechten stamt deze forse ijzeren vishaak met wartel uit de Romeinse tijd. Met een totale lengte van 15 centimeter mag deze rustig imposant worden genoemd. Er moeten in die tijd dus flinke roofvissen in de Oude Rijn hebben gezwommen!
 jca8r1516978547.jpg
Tot aan de uitvinding van de lucifer in de 19de eeuw werd voor gemaakt met behulp van een vuurslag, vuursteen en tonderdoos. De vorm van de vuurslag is vaak kenmerkend voor een bepaalde periode. Het origineel van deze vuurslag afkomstig uit een vrachtschip vergaan in de 16e eeuw op de Zuiderzee.
 FZKmk1516978561.jpg
Dit spijkerijzer, waarvan het origineel werd gevonden in Mannersdorf, Oostenrijk, is een deel van de uitrusting van een smid. Het dient om de koppen van de spijkers te kunnen maken. De gevormde vierkanten spijker werd door het gat gestoken, waarna de gloeiend hete bovenkant werd platgeslagen tot de spijkerkop.
 uywui1516978584.jpg
Om een net te vlechten werden in de Romeinse tijd deze boetnaalden gebruikt. Boetnaalden zijn zowel van brons, ijzer als van hout. Deze zijn van ijzer. Vorm en functie is door de eeuwen heen nauwelijks gewijzigd.
 u3u7f1516978599.jpg
Tentharing gevonden in Waddon Hill, Dorset Engeland met een lengte van 25 cm. Voor een Levende Geschiedenisgroep in Engeland werd een volledige set tentharingen gemaakt om hun replica van een leren Romeinse manschappentent op te kunnen zetten.