Messen

Weinig gereedschap is al zo lang in gebruik als het mes. Messen in alle mogelijke vormen en van alle mogelijke materialen begeleiden de menselijke ontwikkeling. Een mes of mesje voor dagelijks gebruik, een zeer specialistisch stuk gereedschap, de mogelijkheden zijn zeer divers.
 k6THa1516979849.jpg
Deze replica van het Romeinse dolk is gemaakt voor het Royal Ontario Museum, Canada. Het origineel werd gevonden op het lichaam van een soldaat welke bij de uitbarsting van de Vesuvius omkwam op het strand van Herculaneum. Het handvat is van imitatie-ivoor gemaakt.
 n20O71516979873.jpg
Voor de vaste tentoonstelling van het Archeologisch Park Cambodunum, Kempen (Allgäu), Duitsland werd dit offermes vervaardigd. Onderzoek wees uit dat voor het origineel drie verschillende soorten ijzer waren gebruikt. Dit is vervolgens ook gedaan voor deze replica.
 bC2RG1516979928.jpg
Serie keukenmessen gemaakt voor de tentoonstelling “IXEA; het Romeins woonwarenhuis”  van het Limburgs Museum in Venlo. Handvatten zijn van essenhout, bladen van gereedschapsstaal. De bladvorm is op basis van een keukenmes uit Zwammerdam.
 Su4bj1516979946.jpg
Merovingisch mes met leren schede naar een vondst uit het grafveld van  Rhenen. Hoewel in Rhenen de handgreep niet bewaard is gebleven, is deze op basis van vondsten elders vormgegeven.
 d76zS1516979891.jpg
Romeins keukenmes gemaakt voor gebruik als demonstratieobject binnen Legio XI CPF in België.  De vorm is afgeleid van diverse vondsten van dit type mes, het ligt door de gebogen doorn goed in de hand en bleek zeer geschikt voor het snijden van groente en kruiden.
 VLoQa1516979552.jpg
Dit Romeins utiliteitsmes is van het grote type. Het mes vertoont de zeer kenmerkende Romeinse mesvorm uit de eerste en deels tweede eeuw voor gebruiksmessen. Deze vorm is uniek, het komt in geen andere periode voor. Het handvat is gemaakt van plaatjes been, welke op de doorn van het mes zijn genageld. Op de benen plaatjes is een versiering aangebracht, bestaande uit ingekerfde ruitpatronen.
 uApIx1516979877.jpg
Laat Romeins mes met schede voor een klant uit Finland. Het mes is gemaakt van gereedschapsstaal, de greep is van moeraseiken gedateerd 1059 AD afgezet met ijzeren delen. Zowel mes als schede zijn gemaakt op basis van archeologisch vondstmateriaal.
 F6oOA1516979861.jpg
Dit ijzertijdmesje werd gevonden bij Kessel-Lith. Het origineel had nog het oorspronkelijke handvat van gewei, welke perfect bewaard was gebleven door het zuurstofloze milieu in de rivierbodem waarin het ruim twee millennia begraven lag. Met enig zoeken is een vergelijkbare geweistang gevonden, zodat hit een getrouwe replica is.