Creatie

"Tjee, die is zwaar!" Het meisje weegt de loden slingerkogel in haar hand. "Heb je al gevoeld hoe scherp die benen harpoenpunt is?" vraagt haar klasgenoot enthousiast. Een ouder bestudeert aandachtig een bronzen bijl. "Wat is die klein! En daar hakten ze een boom mee om??" Een gesmede vishaak uit de Romeinse tijd gaat van hand tot hand. "Wow, die vingen toen dus echt grote vissen."
Weinig brengt oude dingen zo tot leven als ze zelf in handen te mogen hebben. Helaas is dat voor de meeste archeologische voorwerpen niet mogelijk, zeker die van been en metaal. Hun museale waarde is te groot, evenals hun kwetsbaarheid. Dan rest niets anders dan kijken naar een object in een vitrine.

Er is echter een prima oplossing. Nauwkeurige replica’s, gemaakt op ambachtelijke wijze, maken het mogelijk om dingen wel in de hand te mogen houden. Dit draagt belangrijk bij aan het verbinden met de mensen uit het verleden, die de voorwerpen maakten en gebruikten.

Erfgoed & Zo maakt voor educatieve afdelingen en re-enactment groepen natuurgetrouwe replica’s in bijvoorbeeld ijzer, been, hout en brons.

Wij hechten aan authenticiteit, de replica’s worden nauwkeurig nagemaakt aan de hand van archeologische vondsten. Deze vormen ook de kern van het Archeo-spel dat door Archeologie Beleven! voor gebruik in het onderwijs is ontwikkeld en waarvoor veel voorwerpen zijn gemaakt. Een spannende speurtocht door acht tijdvakken aan de hand van infobladen en kenmerkende voorwerpen.