Speerpunten en pijlpunten

De speer en de pijl en boog dienden in vroegere tijden voornamelijk voor de jacht, maar speelden in tijden van conflict een belangrijk rol. De uitvinding van de kruisboog luidde zelfs het einde in van het riddertijdperk, hoewel ook daarvoor al handboogschutters belangrijke overwinningen hadden bewerkstelligd. Een bijzonder soort punt is die van het Romeinse geschut, de scorpio en ballista, waarmee zware pijlen met ijzeren punten werden verschoten.
In de oudheid was de speer het wapen van de massa.
 mdMTw1516980504.jpg
Ten behoeve van het onderzoeksproject van de Universiteit van Augsburg is deze uitzonderlijk gevormde en zeer complexe pijlpunt gesmeed.  De hypothese was dat het hier om een brandpijl zou kunnen handelen, doch hierover kon geen uitsluitsel worden verkregen en de pijlpunt vormt nu een onderdeel van de expositie. Voor het begeleidende boekwerk “Der römische Armee im Experiment” is van alle vervaardigde voorwerpen beschreven en getoond hoe deze gesmeed werden.
 11uX41516980517.jpg
Set met verschillende type pijlpunten uit de Romeinse periode, inclusief drievleugelige spitsen. In Xanten zijn een groot aantal van de pijlpunten midden onder en midden boven gevonden. Om de pijlpunten met drie snijvlakken te kunnen smeden bleek een apart soort aambeeldje nodig.
 p85UI1516980532.jpg
Deze punten voor Romeins geschut als de ballista en scorpio werden gesmeed voor Legio X Gemina. Ter vergelijk ernaast een gewone pijlpunt van eenzelfde type.
 oOhK31516980511.jpg
De hier getoonde speerpunten werden ten behoeve van het onderzoeksproject van de Universiteit van Augsburg gemaakt en als onderdeel van de expositie opgenomen.
 ExPNB1516980564.jpg
Een lanspunt voor een ruiterlans van de Romeinse cavalerie. De lanspunt is circa 40 centimeter lang en vormde een geducht wapen in ervaren handen. Deze punt is gesmeed voor de aanvoerder (decurio) van Ala I Batavorum, Nijmegen
 yEYWf1516980538.jpg
Werpspeertjes of Iacula zoals gevonden op het Kops Plateau bij Nijmegen, waar een Romeins ruiterdetachement (ala) gelegerd is geweest.
 xrqwi1516980526.jpg
Deze bijzondere Romeinse speerpunt werd gesmeed in opdracht van de educatieve afdeling van  museum Het Valkhof in Nijmegen. Naast deze speerpunt werd een tweede type gemaakt met een meer gebruikelijke vorm. Op deze wijze konden bezoekers het verleden als het ware in handen hebben.
 s2wki1516980615.jpg
Set werpspeertjes voor ruiteruitrusting Romeinse cavalerie eerste eeuw. Deze speertjes werden in een leren zadelkoker gedragen en konden in het voorbij rijden naar vijandelijke soldaten worden geworpen. Tijdens het Romeinenfestival wordt dit tijdens de ruiterdemonstraties aan het publiek gedemonstreerd.